fredag 15 januari 2010

Hur kan Välsignelsen ses som något negativt?

Några föräldrar har anmält en skola för att de pratade om Jesu födelse, sjöng psalmer och prästen uttalade Guds välsignelse över barnen.

Berättelsen om Jesu födelse måste väl ändå var en del av allmänbildningen i ett land som har en kristen historia och där de flesta fortfarande firar kristna högtider. De fina gamla psalmerna är på samma sätt en del av kulturarvet.

Och Välsignelsen, hur kan man se något ont i den?

Herren välsigne er och bevare er. Herren låter sitt ansikte lysa över er och vare er nådig. Herren vänder sitt ansikte till er och ger er frid.

Med så mycket hemskt som pågår i svenska skolor, mobbning och våld, så väljer man att klaga på att en präst uttalar dessa underbart, fina ord för barnen. Skulle det inte istället behövas mer av sånt här? Nu menar jag inte just det specifikt religiösa eller kristna, utan det som dessa rader faktiskt säger och omtanken bakom dessa ord. Någon ser dig, han vänder sitt ansikte till dig, någon välsignar dig, någon vill dig väl, han låter sitt ansikte lysa över dig och han ger dig frid.

Är det inte en väldigt fin sak att ge någon frid, att vända sitt ansikte till någon, visa att man bryr sig? Att t.o.m låta sitt ansikte lysa över någon. Han sätter så att säga sitt strålkastarljus på dig, även om du inte känner dig sedd, om du känner att du blir ignorerad och osynliggjord, så finns här någon som sätter ljuset på dig.

Och även om man inte tror på Gud; den här människan som tror på Gud vill ge mig det här, den här människan tror på att Gud ser mig och välsignar mig och vill ge mig frid.

Varför kan inte skolbarn få uppleva detta och sedan bestämma själva vad de vill tro på i sitt liv. Kanske kommer de ändå ha fina minnen av den där prästen på skolavslutningen som sa de där fina orden. Kanske tröstade det någon som var ledsen eller kände sig ensam eller behövde få känna frid just den dagen.

17 kommentarer:

  1. Jag tycker om ditt synsätt. Det känns som om något har försvunnit i perspektivet där allting nödvändigtvis ska vara svart eller vitt.

    För ja, om man inte är troende så kan man se avsikten hos avsändaren - som ju faktiskt är god.

    SvaraRadera
  2. Den kristne guden är rasist, kvinnohatare och massmördare, vilket med all tydlighet beskrivs i Bibeln om man läser den med kritiska ögon. Ur det perspektiviet är det kanske inte så svårt att förstå att man inte vill att ens barn ska välsignas i hans namn?

    SvaraRadera
  3. @Lars:
    Du verkar helt klart ha fått hela Bibeln om bockfoten, i likhet med hur en viss potentat sägs läsa den här boken. Troligtvis har du läst Bibeln på ett mycket selektivt sätt och med ateistiska fördomar och förutfattade meningar.
    En annan kvalificerad förklaring till dina spottloskor är att du helt enkelt och i hastigt brådmod har förväxlat Bibeln med muslimernas Koranen. Om så är fallet kan jag förstå - och dela - dina åsikter.

    SvaraRadera
  4. Men snälla Stina. Har du inte förstått att vi lever i ett nytt Sovjet där kristendomen förintas, inte med våld som mord och GULAG, utan med mera "mjuka" metoder vilka dock leder till avsett resultat. Och till och med bättre. Att göra Sverige till ett ateistiskt land. I Sovjet misslyckades man men i Sverige är man mera framgångsrik och snart är målet nått.

    SvaraRadera
  5. Det handlar (som så många tyvärr inte förstår) om att skolavslutningar skall vara icke-konfessionella. Vill man ha guds välsignelse kan man gå till kyrkan på mässa när man vill och få det. Men våra barn ska inte tvingas till någon tro, oavsett vilken, på SKOLTID. Och skolorna har ingen rätt att bryta mot lagen. Värnar vi inte om våra barn? Ska inte skolorna göra sitt jobb och följa de lagar som vi själva varit med och skapat?

    SvaraRadera
  6. Anonym:

    På vilket sätt "tvingas" någon till tro av psalmsång och Herrens välsignelse. Du som verkar veta, skulle kanske kunna förklara...?

    Och hur skulle det se ut om religiösa skulle börja rata alla lektioner där man undervisar om evolutionsläran? Evolutionsläran har precis samma förutsättningar jämfört med en religion - antingen tror man på den eller inte.

    SvaraRadera
  7. RE Patrik.

    Skit är skit även om det serveras i heliga skålar :(


    Svenska skolor är enligt lag (klokt nog) tvingade att vara ickekonfessionella. Närvaro vid skolavslutning är obligatorisk för eleverna.

    Rätt märkigt för skolor som har lyckats hålla sig i skinnet hela läsåret slutar med att slira ner i looserdiket på avslutningsdagen med förväntat heteofila kyrkbesök och påtvingad lydig psalmsång från eleverna. Och det appåderar du?

    Det är ju till att ha "andlig" sexualkristen könsgenital bios här.

    Sluta hymla och stå framledes för den vidskeliga stöntron i andra - troligen- mäns sängkammare. Gärna med helkroppsbild och namn.


    Tror du verkligen at att 15-16 åringar som här tvingas be loss via kyrkan garanteras livslång -rätt och lämplig manlig hetertofili-läggning?

    Vad skulle annars den iden gå ut på? Evigt liv? Den dan..

    När vidskepelse, och troende på osynliga andar och gudar (speciellt manligt sexuellt krävande sådana) kan bevisas finnas och existera så ska jag ompröva mitt ställningstagande här.

    Det lär nog dröja.

    SvaraRadera
  8. låt folk vara ifred från era gudar. Stäng dörren om er

    SvaraRadera
  9. Jag älskar sånna här diskussioner :)
    Man kan bara le..
    Gud välsigne er!
    (oups..)

    SvaraRadera
  10. Ja, Herren Krishnas välsignelser över Dig stina:)

    SvaraRadera
  11. Anonym:
    Enligt skollagen skall verksamheten på skolan vila på "grundläggande demokratiska värderingar" - dvs att ingen ideologi, religion eller annan åsikt skall ha någon speciell favör. För att detta skall ske har man i den svenska läroplanen utformat det på följande, väldigt smarta sätt:
    "I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen etik OCH västerländsk humanism (ingen går före den andra) sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande."

    Sedan kommer det som du nämner:

    "Undervisningen i skolan skall vara ickekonfessionell."

    Här finns plats för en hel del frågor.
    Kan man köra över mer än tre fjärdedelar av hela världens befolkning och deras åsikt om att det finns en "gud" genom att, i lilla Sverige, bestämma att skolan inte skall vara "religiös"? Eller vad menar man med "konfessionell"?
    Bekännande - ja men till vad då? Till och med Christer Sturmark anser att det han står för är en livsåskådning (klotterplanket Wikipedia likaså...). Då skulle ju inte ens livsåskådningen humanism kunna stå som grund för en ickekonfessionell undervisning.

    Svaret måste vara att "ickekonfessionell" är det samma som tankesättet man förmedlar innan det står "undervisningen skall vara ickekonfessionell" - att utbildningen inte skall vila på någon speciell livsåskådning, ideologi eller politisk åsikt. Den skall vila på det som är vårt kulturarv samt det som vi har i samhället idag - en perfekt blandning. Ett grundläggande demokratiskt tankesätt - att ingen grupp skall bestämma över någon annan. ALLAS lika värde etc etc

    Skollagen och läroplanen är utformad på detta sätt bara för att folk med åsikter som "skit är skit även fast det serveras i heliga skålar" inte ska tro att det som just de står för, skall kunna köra över andra och deras åsikter. Man får givetvis ha dessa åsikter i skolan, men skolans uppgift är att INTE stryka under en åsikt före någon annan. Färjestad ÄR inte bäst! Inte heller Barcelona! Men båda är riktigt bra idrottsklubbar.

    Vi lever i ett mångkulturellt samhälle, och det har vi själva skapat. För att vi ska kunna förstå varandra, måste vi förstå det vi står för och hur vi tänker. Dit når vi inte genom en undervisning i skolan som sopar undan ideologier, religioner och andra livsåskådningar som man tycker inte passar in. Men samtidigt kan man inte tro att en blandad undervisning är det samma som en neutral undervisning - för det finns bevisligen inte (enl. Europadomstolen samt forskningsresultat).

    Skolan skall uppmuntra kritiskt tänkande. Varför inte tänka kritiskt till följande:
    Evolutionsmuséet i Uppsala har "beviset" på att människan härrör från aporna. Vad finner man på bordet innanför glaset? Tre tänder!

    SvaraRadera
  12. Jul firas inte i Sverige av kristen anledning, om nu någon trodde det, utan för att fira midvinterblotet och dagsljusets återkomst. Som alla vet - och som också står i katolska bibeln - föddes ingen karaktär vid namn Jesus på juldagen, utan snarare i februari eller mars.

    Det handlar inte om att se något ont i den kristna välsignelsen, det handlar om att kyrka och stat/skola är separerade i Sverige och att de som inte är kristna (merparten) inte vill påtvingas kristna sedvänjor som inte betyder något för dem.

    SvaraRadera
  13. Problemet med kristendomen i Sverige är, att det finns bara ca 3 % kristna, de andra är bara religiösa, mosler, andra religioner och ateister.
    PS
    Tack för dom fina video'n på din blogg.

    SvaraRadera
  14. Trots att den kristna tron har gett många länder en oslagbar frihet, jämlikhet, omsorg och hög standard, vill många svenskar idag inte veta av Gud.

    Genom en enorm förföljelse under 2000 år har den kristna tron gång på gång visat sig vara en välsignelse. Så snart ateismen tagit makten har det resulterat i ett enormt förtryck. Se på Sovjet, Kina, Kambodja, Rumänien etc.


    Vad är synd? Jo, att gå åt fel håll, att kanske medmetet vända den gode Guden ryggen.

    SvaraRadera
  15. Stackars Gunnar Larsson som tror att Guds väg är att slå tillbaka skitsnack med ännu mer skitsnack om koranen. Högmod straffas av gud och endast gud har rätt att fördömma.

    Och snälla Stina grunden till tro är väl det fria valet? Inte förrän man själv valt att tro så får det en betydelse i Gudsögon. Så varför är det så viktigt för dig att en präst ska ge sin välsignelse till barn som inte vill ha den? Om föräldrarna vill leva i en bubbla av okunnighet så har de all rätt till det precis som du har rätt till att leva ett liv med gud.

    Inte förrän vi lever i ett samhälla med ett fritt val att välja gud kommer tron att bli sann. Om gud ville att alla skulle vara kristna eller muslimer skulle han ha skapat endast kristna eller muslimer eller evulutionstrogna etc. etc.

    Det är väl inget fel med att barn upplever guds ord men frågan är ju om skolan är rätt portal. Personligen tycker jag att det är föräldrarnas ansvar att ge sina barn en möjlighet till att tro på gud. Om dom inte gör det så ska inte skolan gå in, skolan är en instution för det fria valet och eleverna erbjuds kunskap genom lika ämnen. Religion undervisas på religionstimmen och biologi på sin timme.

    SvaraRadera
  16. Tack för kommentarer, vissa väldigt genomtänkta och andra mindre genomtänkta. Synd bara att vissa inte kan stå för sina åsikter utan väljer att vara anonyma...

    Något som gör mig lite irriterad är att många drar slutsatser om mig utifrån mitt inlägg, utan att veta nånting om mina erfarenheter och min bakgrund. Så du senaste i raden av anonyma, det är inte viktigt för mig att en präst ska ge välsignelse till barn som inte vill ha den (hur vet du att de inte vill ha den förresten?) Det jag ville säga med mitt inlägg var precis det som Suecae Sounds beskrev så bra i sin kommentar:
    "Jag tycker om ditt synsätt. Det känns som om något har försvunnit i perspektivet där allting nödvändigtvis ska vara svart eller vitt.

    För ja, om man inte är troende så kan man se avsikten hos avsändaren - som ju faktiskt är god."

    Det finns både positiva och negativa aspekter på allt, jag ville bara bidra med ett annat perspektiv i debatten. Ja, vi ska ha demokrati och religionsfrihet, men jag tror samtidigt att många svenskar är onödigt rädda för allt vad religion heter. Som ett exempel så kan man ju se på det här inlägget hur provokativt det verkar ha varit i mångas ögon, bara för att det handlar om religion. Finns det något mer provokativt att skriva om i Sverige, kan man ju undra. Många verkar också tro att religionsfrihet endast handlar om frihet från religion, men det handlar ju också om frihet till religion.

    För övrigt senaste Anonym, håller jag verkligen med dig om Gunnar Larssons kommentar om Koranen. Om man inte vill att folk ska ha fördomar om ens egen religion så ska man väl inte heller ha fördomar om någon annans religion.

    SvaraRadera

Bloggintresserade

 
Web Analytics